Specijalna ponuda za učenike i studente

Saznajte odmah ono što tražite!

Ako vam nedostaju precizni i provereni odgovori na pitanja o studiranju u Nemačkoj, možete da dobijete tražene odgovore sa 20% popusta u odnosu na standardnu cenu.

Individualna USC konsultacija, dostupna svakom učeniku ili studentu:

  • Detaljni odgovori na 3 posebna pitanja o željenim studijama
  • Kontakt sa jednim odabranim fakultetom

Uslove i način plaćanja usluga USC konsaltinga dobićete od naših obrazovnih savetnika.


 

Postavite pitanje ili se prijavite odmah za konsalting:

Postavite pitanje našem timu obrazovnih konsultanata. Molimo Vas da popunite sva polja.

Zemlja u kojoj želite da studirate

Oblast studiranja

Ime i prezime

E-mail

Zemlja prebivališta

Pitanje ili komentar


 

PRIMER:

Pitanja studenta:

Završavam Ekonomski fakultet u Beogradu, trebalo bi da diplomiram do kraja januara 2015. Nakon toga planiram da upišem master u Nemačkoj. Konkretno me interesuje Dizeldorf i Univerzitet "Heinrich Heine", upisao bih, naravno, smer iz ekonomije.

Koliko sam mogao da zaključim, svi fakulteti u Nemačkoj traze Test DAF 4x4. Ja već ima OSD diplomu, nivo B2, doduše položio sam 2010. Ono što me konkretno interesuje je da li u Nemačkoj postoji neka mogućnost da se upiše fakultet kao vanredni master student, i da se nakon toga uči nemački, pa kad dostignem potreban nivo znanja, da mogu da krenem redovno na predavanja? I da u međuvremenu dok učim jezik, mogu da radim kao master student, da bih mogao da se izdržavam?

Ono što me dalje interesuje je u vezi radne dozvole i rada generalno tokom studiranja. Kakvi su uslovi i da li i dalje važi pravilo da master studenti mogu da rade 20 sati nedeljno? Kao i da li i dalje važi da sa dobijenom studentskom vizom, student dobija radnu dozvolu da može da radi, bez potrebe da mu poslodavac pravi i radnu vizu?


Odgovori USC obrazovnog savetnika:

Poštovani,

Kao master student u Nemačkoj, konkretno na HHU u Dizeldorfu, ne biste imali "Anwesenheitspflicht", odnosno obavezu da prisustvujete predavanjima.

Kao građanin zemlje koja nije članica EU, imate pravo da radite punih 120 dana godišnje ili 240 dana (pola radnog dana). Izuzetak su poslovi na fakultetu: asistent na fakultetu, ispomoć na fakultetu... U tom slučaju se obaveste nadležni organi, koji po pravilu odobravaju duži rad.

Posto planirate da diplomirate u januaru, predložila bih da period od februara ili marta iskoristite za usavršavanje jezika u Dizeldorfu. Naime, naši partneri, IIK iz Dizeldorfa, nude razne kurseve nemačkog namenjene budućim studentima. Takođe, nude i pripremu za prijemne ispite na fakultetu. Više o njima možete da pronađete na našem sajtu http://www.studiranjeunemackoj.rs/zaposlenje/.

Kada započnete sa master studijama, možete da konkurišete za stipendiju Friedrich Ebert Stiftung. Najvažniji uslovi su znanje nemačkog jezika i prosek ocena, a detaljne informacije imate na sajtu www.fes.de/studienfoerderung/stipendienprogramme/die-globale-community.


Pogledajte preporuke korisnika naših konsultantskih usluga!